När du väl ska låna pengar, är det viktigt att du vet hur lån fungerar. Med en tydlig och bred förståelse av lån, kan du spara pengar och fatta bättre beslut om skuld – och även när och hur du ska undvika det. Det är alltid bra att läsa om hur lån fungerar innan du börjar din upplåning.

Vad krävs det för att få pengar? Ofast mer pengar. När du lånar, måste du betala tillbaka det belopp du lånat plus ränta. Du kan också behöva betala avgifter.

Kostnaderna är en viktig del av att förstå hur ett lån fungerar, och vilket typ av lån du ska välja; i allmänhet är det bäst att minimera kostnaderna här, men kostnaderna är inte alltid så lätta att förstå. Långivare visar inte ofta exakt hur lån fungerar och vad de kostar, så det lönar sig att köra siffrorna själv.

För de flesta lån från Fair-laan.se, kommer en grundläggande amorteringsplan att visa hur saker fungerar kring ditt lån. Om du verkligen vill leka med siffrorna och få en ännu tydligare bild, använd då ett kalkylblad för att se vad som händer när du ändrar variablerna.

Kostnaderna kan var en svår grej att greppa och hur det kommer att slå ut, så se till att överväga räntor och transaktionsavgifter när du studerar hur ett lån fungerar.

 Att betal ner lånebalansen

Ett lån är bara ett lån om du betalar tillbaka det. När du räknar ut hur ett lån fungerar, ser du att de flesta lån betalas av gradvis under en viss tid. Varje månatlig betalning är uppdelad i två delar: en del av det återbetalar lånets balans, och en del av det är din räntekostnader.

Ett lån binder man oftast till en fast tidsperiod – en tid som ni betala tillbaka lånet. Vissa bindningar varar i 30 år, medan andra lån kan vara så korta som 3 år. Kreditkort ”förnyar hela tiden” lån, vilket innebär att du kan låna och betala tillbaka så många gånger som du vill utan att ansöka om ett nytt lån.

Bindningstiden påverkar hur ditt lån fungerar; kortare bindningstid kräver större betalningar.

 Berättigande till ett lån

För att få ett lån måste du kvalificera. Långivare godkänner bara ett lån när de tror att du kommer att betala tillbaka det. Din kredit är viktig för att hjälpa dig kvalificera eftersom det visar hur du har använt dig av lån i det förflutna. God kredit innebär att du är mer sannolikt att få ett lån med bra ränta. Du kan också behöva visa att du har tillräckliga inkomster för att betala tillbaka lånet.

 Hur lån fungerar i praktiken

Nu vet du mer om att låna i allmänhet, men hur lån fungerar i vardagen? När du vill låna, besöker du ofta en långivare och ansöker om ett lån.

Din bank eller kreditgivare är ofta ett bra ställe att börja; Du kan även ta och titta upp specialiserade långivare som lånemäklare och peer to peer utlåning tjänster som blivit populärt på senare tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *