Om du har haft samma gamla kök år ut och år in börjar det snart kännas trist och slitet. Färgen flagnar från skåpluckor och väggar, fönsterrutorna kanske börjar gulna och arbetsytorna har blivit fulla av repor. Då är det hög tid att fundera på en ny design eller uppfräschning av din gamla inredning.

Det går att renovera köket billigt

Även om vi ofta tänker på renovering som någonting dyrt och krångligt så går det faktiskt att komma billigt undan. Det behöver inte alls vara nödvändigt att byta ut precis hela köket, och i de fall renovering behövs finns det ofta alternativ om du vill renovera köket billigt.

För att hålla kostnaderna nere kan det vara värt att ta en titt hos byggvarugrossister och andra företag som tillhandahåller billiga produkter för hemrenovering. Att exempelvis fönster, dörrar och bänkskivor säljs till låga priser innebär inte nödvändigtvis att de håller dålig kvalitet. Överskottsvaror är nämligen oftast lika välfungerande som dyrare alternativ.

Läcker design för ett modernt kök

Det finns lika många inredningsstilar som det finns personligheter, och din köksinredning är inget undantag från denna regel. Eftersom köket består av så många olika delar finns det enorma möjligheter till en personlig, unik och funktionell design.

Ny design på väggarna omformar köket

Kökets väggar är mycket tacksamma att renovera eftersom tapetsering och målning är förhållandevis billigt, framförallt om du målar om själv. Samtidigt tar väggarna upp så pass stor del av rummet att även den minsta förändring kan ha dramatiska effekter på resten av köket.

Du kan ikke bruke kjøkkenet ditt under renoveringen, så det kan være lurt å bestille mat fra de ulike matleverandørene.

Lek gärna med exempelvis träpaneler och fondväggar för att ändra hela framtoningen. Kom ihåg att färgen spelar stor roll när du vill förändra rumskänslan – mörka färger får köket att se mindre ut, medan ljusa pasteller och vitt ger en rymligare känsla. Även ränder och diskreta texturer kan användas för att förlänga köket eller ge en illusion av en högre takhöjd.

Smarta ljuskällor livar upp köksdesignen

Inget rum känns särskilt trevligt om det är mörkt och dystert, så ta gärna en titt på de ljuskällor du har i köket och hur de kan förbättras.

Du åstadkommer enkelt en modern touch genom att installera ljusdioder under skåp och lådor. Dessa ger ett behagligt och diskret sken som blir särskilt vackert under höst- och vinterkvällar. Ljusdioder går ofta att få tag på mycket billigt samtidigt som effekten är snabb och iögonfallande.

Ett annat sätt att snabbt ljusa upp hela köket är genom att byta ut dina gamla, slitna fönster mot större och klarare varianter. Nuförtiden finns det dussintals varianter av fönsterrutor att välja mellan, både med och utan trädetaljer och andra utsmyckningar. Du kan därför lätt hitta ett fönster som passar in med resten av köksinredningen.

De ultimata arbetsytorna för dina behov

Ett nytt golv kan göra stor skillnad, speciellt om du ofta lagar mat eller bakar och är i behov av exempelvis mjukare gummimattor på golvet. Gummimattor, som du bland annat kan hitta här, är tryckavlastande för dina ben och fötter och ger ditt kök en modern känsla. Andra bra alternativ är slitstarka linoleummattor eller ett lyxigt klinkergolv som tål barnens lekar.

Bänkskivor används ofta och behöver ibland bytas ut. Det finns många varianter att välja mellan beroende på stil och behov. Träskivor ger en varm och lantlig känsla medan marmor och andra stenar gör köket modernt och lättstädat. Låt gärna bänkskivor, skåp och golv komplettera varandra för en enhetlig design.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *