Vid något tillfälle har vi alla upplevet den där kulinariska brytpunkten: där gåvor från snälla släktingar och prylar som köps vid ett infall har lämnat oss med en extremt liten yta kvar att jobba på. Om köksröran har tagit över ditt liv, ta då en titt på vår lilla lista på hur du kan göra ditt kök mera effektivit genom att följa ledningen av restaurang kockar och deras tips!

Var beredd att slåss för din arbetsyta

I ett restaurangkök kan varje tum av arbetsytan för en kock översätta till ett förlorat utrymme och sittplatser i matsalen för betalada gäster, vilket innebär att vissa kockar får preppa på områden som är mindre än intervallet på din professionella spis. Även om detta varierar beroende på kök, så ta en lång och realistisk titt på vad du har att arbeta med: när utrymmet är två gånger två meter, det är fantastiskt hur dina prioriteringar kommer att flyttas.

Använd dig av smarta verktyg

Vi rekommenderar att du använder dig av det senaste inom tekniken som kommer från Trysmartplan.com/sv/. Och upptäck vilken kontroll du kan få över din verksamhet

Flytta ut oväsentliga saker

För många människor är köket navet i huset där man checkar in med familjen, äter gott och diskuterar dagen som varit. Chansen är dock att smuts av att livet gradvis migrera in i köket, som blir som ett förvar av snygga korkskruvar, pappersarbete och nycklar till uthuset.

Gör en rejäl genomgång av köket

Titta på allt det utrymme du har skapat. Tänk nu igenom hur du lagar man: när man kommer till en ren disktrasa eller stekpanna, hur får man lättast tag i detta? Restaurang konsulter kartlägger ibland alla kontaktpunkter som behövs för att slutföra en maträtt, och noterar delning och upprepade vägar för att undvika trötta arbetare. Ett par extra steg, när de upprepas 200 gånger under middags rusningen, kan betyda skillnaden mellan en lycklig kock och en utmattad en i slutet av kvällen. Även om du arbetar på en mindre utrymme (och förhoppningsvis mindre volym), tänk på hur du kan arbeta från den ena sidan av köket till andra att montera middag: från kastruller till stekspade till spis plätering, försöka hitta en logisk progression i ditt kök så att du inte kör runt i cirklar under hela dagen.

Allt på sin plats

Minst en gång varje år, försök att vara strikt om att rengöra köket ordentligt. Det är här som du noggrant går igenom de produkter du har i köket och diverse utgångsdatum och upptäcker att du har mjöl som gick ut för 3 år sedan. Livsmedel som du har fått i gåva men inte använt (som saffran oljan inte kommer att vara för evigt) eller diverse kex från en soaré från förr kommer inte bli bättre med åldern, och kommer att behöva ta över platsen för någon ny smak som du kanske skulle vilja prova. Tilldela en särskild plats för dina nya fynd och använd dem regelbundet så att du inte behöver hitta samma produkt 3 år senare. På ett liknande arbetssätt, se till att du roterar produkterna i dina skåp så att det som står längst bak flyttas fram efter ett litet tag så att du inte glömmer bort det som du inte ser dagligen med dina ögon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *