Många danskar handlar med ugnar och apparater, som är långt ifrån lika rena som när de köpte det på sin dag. Det är verkligen synd, eftersom vi vanligtvis uppskattar att ditt kök är rent, snyggt och i allmänhet fritt från gamla matrester. I guiden här kommer vi därför att titta på hur man undviker att ugnen blir smutsig, liksom vad man ska göra när problemen först uppstår.

Med förebyggande kommer du långt!

Att rengöra en ugn kräver tid, men också rengöringsmedel och vitlökfett. Därför, om du kan hålla ugnen ren under en längre tid är detta en bestämd fördel – även om vi ger dig ett antal bra rengöringstips i nästa avsnitt i den här guiden. Om du vill hålla hushållsmaskinerna rena under en lång tid är det värt att tänka på vad som gör dem smutsiga. Detta är vanligtvis fallet antingen fettstänk som har uppstått när köttet du har kokt har stekt eller alternativt matrester som bränner till botten av till exempel ditt kylskap. Men i vissa fall finns det bra lösningar om du vill hålla ditt kök hygieniskt utan matskräp och bakterier.

Det bästa tillgängliga ugnsspetsen

Ett annat bra tips är att lägga en extra bakplåt med bakpapper i botten av ugnen om det finns risk att en skål ”överkokar” eller droppar (till exempel när du lagar mat på en ugnsform). Detta bränner inte lasagnensås längst ner i ugnen utan landar istället på en bakplatta som du kan ta ut och tvätta, eller ännu bättre på bakpapperet som du kan slänga direkt.

Bakpapper kan dock också användas för att motverka stänk om du till exempel steker fläsk eller bacon i ugnen. Istället för att bara använda ett enda stycke bakpapper ovanpå bakplattan kan du också använda ett extra stycke bakpapper som du enkelt kan trycka på ditt fläsk eller bacon. Detta hjälper till att minska fettstänk avsevärt, eftersom det inte hamnar i ett stort rengöringshelvete helt enkelt för att du väljer att steka bacon eller fläsk.

Rens med og uden syre

Almindelige ovne uden selvrensende emalje, kan som udgangspunkt renses med såkaldt grill- og ovnrens. Dette er klart at foretrække, sammenlignet med eksempelvis at smøre hele ovnen ind i brun sæbe, som mange gamle husmortips foreskriver. Læs dog altid din ovns brugsanvisning, for at se hvilken kemi som må benyttes – og måske særligt, hvilken kemi som du eventuelt ikke må benytte. Har du ingen brugsanvisning til din ovn, kan du forsøge dig forsigtigt frem, ved at finde et lille område at teste dit ovnrengøringsmiddel, før du behandler hele ovnen. Glatte ovnflader vil som udgangspunkt kunne tåle grill- og ovnrens, mens ru ovnflader og ovne med pyrolysefunktion ikke kan tåle ovn- og grillrens.

Ovnrens finder du både i supermarkeder, men også hos profesionelle rengøringsgrossister. Blandt de brands som er tilgængelige i supermarkeder med videre, finder vi blandt andet Welldone Ovn & Grillrens, Sterling Ovn- og Grillrens samt Dr. Beckmann Ovn- og Grillrens. Læs altid på produktets etiket, hvilke forholdsregler som du skal træffe før du tager produkterne i brug. Her vil det fremgå hvilke overflader som produkterne ikke må bruges på, samt hvilke værnemidler som du eventuelt skal bruge.

Det er dog også en mulighed, at anskaffe ovnrens til professionelt brug gennem en rengøringsgrossist eller gennem et rengøringsfirma. Her kan kemien være mere “krads”, da produkterne ofte er syrebaserede. Dette kan give et bedre resultat, men omvendt stiller det også krav om, at du skal være mere påpasselig. Selvrensende overflader på ovne, kan nemlig som udgangspunkt ikke tåle syrebaseret ovnrens. Ydermere skal man passe meget på, ikke at spraye ovnrens på gulvet eller køkkenskabe, da syren er så effektiv, at den sagtens kan forerette skader på overflader af eksempelvis træ.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *