Kompakt boende har blivit trendigt de senaste 5-10 åren och det gäller inte minst köket. Det är inte bara modernt utan också mycket praktiskt att satsa på ett flerfunktionellt kök som inte bara fungerar som matlagningsstation – det moderna köket är en samlingsplats för hela familjen.

Den här texten handlar om hur du kan inreda ditt kök för att få ut så mycket som möjligt av dess form och yta.

Utnyttja dina skåp

Oavsett hur stort eller litet ditt kök är har du säkert ett antal skåp tillgängliga för förvaring. Vad du kanske inte har tänkt på är att dessa förvaringsutrymmen också kan användas som inredningsdetaljer. Du kan göra detta på flera olika sätt.

Ett alternativ är att byta ut några av dina solida träluckor mot genomskinliga luckor med glasrutor. Låt dina finaste koppar eller tallrikar synas igenom och agera prydnad i köket.

Du kan också sätta in lampor i skåpen och låta en mjuk mysbelysning tändas under kvällar och nätter. På så vis får du en mycket mysig stämning som passar utmärkt för romantiska middagar eller helgens tjejkväll. Även belysning kan användas för att lyfta fram extra fint porslin och få till en modern och chic känsla.

Om du helst inte vill kunna se ditt porslin men ändå vill piffa upp skåpluckorna kan du alltid byta ut dem. Det blir alltid snyggt med högkvalitativt trä som mahogny, ek eller ebenholts och lyxiga träslag med tydliga ådror ger ett mycket exklusivt och trendigt intryck. Perfekt när du vill imponera på kompisarna!

Bäddsoffan öppnar upp möjligheter

Någonting som har blivit populärt i framförallt lantliga kök är användandet av kökssoffor. De ger en rustik och rural känsla samtidigt som många kökssoffor idag har ett modernt stuk. Därför passar de lika bra i den lilla stugan på landet som i etagevåningen i stan.

Om du köper en elegant bäddsoffa ger den dig inte bara extra sittplats i köket – du får också en extra sovplats ifall du får nattliga gäster. Med rätt modell och färg går det nämligen alldeles utmärkt att använda en bäddsoffa som alternativ till en mer traditionell träbänk.

Ifall du är ute efter extra förvaringsutrymmen är det lönt att satsa på en bäddsoffa med inbyggda lådor. Där kan du förvara sänglinnen eller farmors fula porslinskatt som bara tas fram när släkten kommer på besök.

Taket är din vän

Alltför ofta tänker vi tvådimensionellt när vi inreder. Men taket är en outnyttjad resurs som låter dig få plats med alla dina prylar utan att det blir för stökigt.

Med lite fantasi kan du hänga precis samma saker i taket som du kan på väggarna, så tänk gärna utanför linjerna.

Till exempel blir det snyggt att hänga upp små tennkrukor med kryddväxter ovanför köksbordet. Då får du tillgång till färska kryddor samtidigt som ditt kök blir innovativt och inspirerande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *