Kökstrender kommer och går och det är viktigt att man har ett kök man verkligen trivs i. Samtidigt som man vill ha ett modernt kök med smarta funktioner längtar många tillbaka till de köksmiljöer man upplevt i sin barndom hos mor- och farföräldrar. Genom att utrusta sitt kök med rätt detaljer kan man lätt skänka det en lantlig känsla även om man bor i en villa nära centrum.

 

  • Trämöbler Stolar och bord i ek, furu eller alm hjälper alltid till att skänka ett kök en naturnära känsla som balanserar blanka och kalla ytor som annars är vanliga i moderna kök. En fördel är att dessa möbler kan hålla i flera generationer.
  • Retroklocka Ett populärt second hand fynd är en klocka i retrostil. Detta kan vara klockor från gamla stationsbyggnader eller andra offentliga lokaler och går ofta att köpa relativt billigt.
  • Lofttrappa Lofttrappor var mycket vanliga i gamla hem och en trappa i lantstil förflyttar dig till svunna tider när du kliver in i ditt kök. En mindre trappa kan användas för att nå högt placerade hyllor. Om man bor i ett äldre hem använder man ofta lofttrappan för att kunna nå upp till ett vindsutrymme.
  • Glasburkar Märkta glasburkar för förvar av torrgods förser ditt kök med praktisk förvaring och en snygg inredningsdetalj i ett. Lått dessa stå på en öppen hylla eller i ett glasskåp.
  • Lantlig tapet Romantiska tapeter mer blommor eller andra små fina detaljer skänker ditt kök en ljus och romantisk touch och för den som vill gå hela vägen med att inreda ett kök i lantlig stil är tapeterna en given startpunkt. Många gamla populära tapetmönster finns numera tillgängliga i nytryckta upplagor.
  • Öppna hyllor Öppna hyllor är mycket populära både för kök i retrostil och de med en mer modern touch. För lantliga kök kan de användas för att visa upp de tidigare nämnda förvaringsburkarna i glas eller kanske porslinet som man fått i arv.

 

Detta är bara några generella tips för kök som vill skapa en känsla av det gammalmodiga i ett modernt hem. Ett tips för att få en personlig känsla är att gå tillbaks till gamla släktfoton och se hur det såg ut i köken hos tidigare generationer i just din släkt. Man kan även fråga äldre släktingar  och om det finns gamla klenoder som gått i arv bör man försöka nyttja sig av dessa i stället för att köpa nya replikor i gammal stil. Detta hjälper till att ge ditt kök en känsla av gammal lantlig miljö som gör att du riktigt kan känna oset från din farmors söndagsmiddagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *