Allt som nätterna blir längre och mörkare och temperaturen sjunker kan frestelsen att gå i ide växa sig stark. Då är det viktigt att fylla ditt skafferi med mat som lämpar sig för vintersäsongen. Livsmedel som hjälper dig att förbli stark och frisk under hela årstiden, inte genom att bygga ett isolerande späcklager utan genom att öka immunförsvaret och ge viktiga näringsämnen.

 

Här är 5 viktiga livsmedel att konsumera denna vinter:

 

  1. Havregryn En hälsosam och mättande frukostklassiker. Havregrynsgröt är en fullkornsmåltid rik på fibrer och växtbaserade proteiner. Det kan också bidra till att sänka dina nivåer av dåligt kolesterol. Kombinera det med hälsosamma tillbehör såsom frukt eller nötter för att maximera din frukosts hälsosamma effekter.
  2. Brysselkål Denna grönsak är en mindre släkting till de större kålsorterna så som vitkål. Precis som sina större släktingar är det en härdig grönsak som kan hålla i ditt kylskåp i flera veckor. Brysselkål innehåller höga halter av vitamin C och K och innehåller även antioxidanten sulfurofan som kan ge din kropp bättre försvar mot cancer. Vill du undvika den obehagliga doft som kan uppstå vid kokning av kål kan du istället ångkoka eller lätt steka kålen, detta bevarar även näringsämnena bättre.
  3. Potatis Potatis är knappast den trendigaste hälsokosten. Men denna rotfrukt har varit en essentiell del av nordbors vinterdiet i generationer av en anledning. Även om halterna av kolhydrater och stärkelse är höga är potatis också rik på näringsämnen. Sötpotatis anses vara ett ännu hälsosammare val.
  4. Magert kött För köttätarna bland er behöver inte vinterkosten bestå av endast frukt och grönsaker. Magert animaliskt protein kan ha sin plats med. Fisk till exempel lax kan vara en viktig del av din vinterdiet. Kyckling och kalkon är goda och lätta att variera sin diet med. Till och med mindre mängder magert nötkött kan hjälpa till att hålla dig mätt och hindra dig från att överäta.
  5. Choklad Efter att ha ätit nyttig och rejäl mat hela dagen har du helt klart förtjänat en efterrätt. En kopp varm choklad kan värma dig och hjälpa till att hålla humöret uppe. Använd istället för färdigförpackat chokladpulver som oboy riktig kakao och/eller mörk choklad.

 

Slutsats

5 livsmedel som kommer att hålla dig frisk, glad och varm tills våren kommer. Har du provat någon av dessa livsmedel för att minska vinterns kyla eller har du några andra hemliga vintervärmare? Låt oss veta genom att lämna en kommentar nedan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *