Det kan vara svårt att ta sig tid till att fokusera på att tvätta handdukar på rätt vis mitt i veckan under en upptagen dag full av sysslor, barn och jobb. Därför har du här några tips på hur du som förälder kan förenkla vardagen och förbereda dig väl redan innan tvätten. Om du vill ha andra tips för föräldrar kan du klicka dig in på foraldraskaptips.se.

För att få mjuka, fluffiga handdukar måste du först och främst se till att din tvättmaskin fungerar som den ska. Om så inte är fallet kan det vara dags att göra lite efterforskning och läsa om några tvättmaskin test på nätet. Det är också viktigt att du luftar handdukarna efter att de har torkat och undviker att använda vanlig tvål då tvål innehåller starka kemikalier som kan skada fibrerna i dina kökshanddukar.

Alla textilier slits ut med tiden men framför allt handdukar då de är känsliga för temperatur- och luftfuktighetsförändringar.

När materialet slits ut märker du att handdukarna blir grövre och sticks om du inte vidtar åtgärder för att förhindra detta.

Nedanför är några knep om hur du kan göra kökshanddukarna mjukare.

  1. Förtvätta med citron och vinäger innan du lägger dem i tvättmaskinen

Förtvätta med kallt vatten, lite citronsaft och vinäger.

Oroa dig inte för lukten – den kommer att försvinna. Tvätta bara handdukar i tvättmaskinen som vanligt.

  1. Använd inte kemiska mjukmedel

Kemiska mjukmedel bildar en osynlig barriär som förhindrar att fiber från att absorbera vatten som de borde och därför bör man inte använda dessa.

3. Häll i lite vinäger och ammoniak under tvättcykeln

Ammoniak förhindrar tvättmedlet från att fastna i tyget, medan vinäger har samma effekt på mineralerna i vattnet.

Denna kombination kommer garanterat att ge dig mjukare kökshanddukar!

  1. Använd inte för mycket tvättmedel

Vi har alla hört uttrycket om att ”less is more” och det är särskilt sant när det gäller hur mycket tvättmedel man ska använda. Om du använder för mycket kan det faktiskt bli kvar medel på kläderna och handdukarna efteråt.

Genom att använda några av de knep ovan, behöver du bara en liten mängd rengöringsmedel för att hålla dina kläder mjuka.

  1. Överbelasta inte maskinen

För att knepen ska fungera måste du vara försiktig med hur mycket tvätt du lägger i tvättmaskinen eftersom större laster kan göra dessa lösningar mindre effektiva.

När alla handdukar gnuggas mot varandra i en överbelastad maskin förlorar de sin mjukhet.

Det är också viktigt att du inte utsätter handdukarna för höga temperaturer länge eftersom det automatiskt gör materialet styvare.

Kom alltid ihåg att skaka handdukarna lite nu och då under lufttorkning.

Med dessa knep får du garanterat fräscha kökshanddukar och kan också spara pengar på tvättmedel. Om du dessutom känner att du är sugen på att göra om i ditt hem och behöver inspiration kan du kika på http://livsstiltips.se/ där det finns en massa intressanta artiklar om lite allt möjligt här i livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *